Víte co je kufrování?

Pro orientační běžce je to vyjádření bloudění v lese. Když nějaký orieňták řekne, že udělal kufr, myslí tím, že udělal chybu nebo zabloudil.

Aby kufrování nebylo málo, uspořádal náš klub v uplynulých týdnech „Kufrování pro školáky“ a nakonec většina účastníků ani tak nekufrovala.

„Kufrování pro školáky“ proběhlo v rámci bezplatných orientačních závodů pořádaných pro základní školy. Počasí nám na všech závodech přálo a tak nic nebránilo prožití zajímavého dne.

Závody pořádané pro školy v Táboře – Měšicích, Choustníku a Chýnově probíhaly v lesích nedaleko škol. Žáci 1. – 9. ročníků základních škol se tak mohli dovědět „co je orientační běh“, „jak se pracuje s mapou“ a jak nekufrovat. V rámci závodu tak žáci mohli zažít dobrodružné hledání kontrolních bodů podle mapy. Nejmenším dětem pak na trati pomáhaly fáborky, které je provedly bezpečně lesem od startu do cíle.

Žáci tak mohli strávit příjemný školní den v lese a přiučit se zábavnou formou novým poznatkům orientování v přírodě.

Všichni žáci, bezmála 600 dětí dokázalo, že v lese nezakufrují a umí se orientovat velmi rychle. V cíli si tak účastníci kromě mapy a pěkných zážitků odnesli diplom a sladkost. Nejmenší žáci obdrželi další drobné ceny.

Tratě pro školní závod byly připraveny až do odpoledních hodin a tak si závody připravené pro školy mohli projít i zájemci z řad veřejnosti.

A co si přát na závěr? Další úspěšné orientační závody v rámci „Kufrování pro školáky“ i v následujících letech a samozřejmě zvyšující se účast veřejnosti.

Další možnost vyzkoušet OB bude v sobotu 23. 6. v rámci Dětské ligy.

Ten, kdo by se chtěl podívat jak rychle školáci zvládali dvou kilometrovou trať,  může se podívat na stránky jednotlivých závodů.

ZŠ Měšic

ZŠ Chýnov

ZŠ Choustník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *